Wat leer jij van je nacalculaties?

Je bent druk bezig met je onderneming en bent liever geld aan het verdienen. Waarom moet je dan tijd stoppen in een nacalculatie? Het is al verleden tijd en je kunt er niets meer aan veranderen. Als je je bedrijf wilt laten groeien, is het juist belangrijk om terug te kijken. Hoe weet je anders dat je bedrijf de goede kant op gaat?

Reserveer een moment

Plan periodiek (bijvoorbeeld iedere maand) een moment om terug te kijken op de projecten die afgelopen maand zijn afgerond. Vergeet ook niet te kijken naar de lopende projecten. Dit is het moment dat je nog kan bijsturen zodat het project niet of zo min mogelijk uit de pas loopt.

Analyse

Tijdens de nacalculatie vergelijk je de voorcalculatie met de werkelijk bestede uren en inkopen. Als je bijvoorbeeld in de voorcalculatie hebt gerekend met 100 uur en je hebt uiteindelijk 120 uur besteed, moet je jezelf afvragen waardoor deze overschrijding komt. Hetzelfde doe je voor de inkopen.

Door op deze wijze naar cijfers te kijken, leer je van je prestaties. Hierdoor worden jij en je bedrijf beter! Wil je er meer over weten? Wij delen graag onze kennis en ervaring met ondernemers die willen leren, ontwikkelen en groeien!

Gerelateerde dienst