Stoppen met het familiebedrijf

Uit een gezamenlijk onderzoek van het ECFB (Erasmus Centre For Family Business), BDO en de Rabobank blijkt dat de overlevingskans van een familiebedrijf significant minder wordt bij elke generatiewisseling.

Na de eerste generatiewisseling is het voortzettingspercentage 30%, na de tweede generatiewisseling 13% en na de derde generatiewisseling slechts 3%.

Wat zijn de oorzaken die van invloed zijn op de overlevingskans van familiebedrijven?

Bij een overdracht van een familiebedrijf komen meerdere ‘breuklijnen’ bij elkaar: emotionele, fiscale, technologische en organisatorische. Daarbij zijn er verschillende oorzaken aan te wijzen voor de slechtere prestaties van het familiebedrijf:

  1. De overdracht van het familiebedrijf vindt vaak zonder vertrouwen plaats. De bedrijfsoverdrager wil de macht behouden en de blik wordt naar binnen gericht.
  2. De volgende generatie kiest voor rentmeesterschap in plaats van ondernemerschap. De bedrijfsopvolger is behoudender en dat uit zich bijvoorbeeld in mindere risicovolle investeringen. De bedrijfsopvolger gaat voor de relatieve zekerheid van rendement ten koste van risicodragende investeringen in innovatie en concurrentiekracht.[1]

Om de bedrijfsoverdracht meer slagingskans te geven is de oplossing om voor te sorteren op een soepele overdracht.

Ook na verschillende succesvolle generatiewisselingen van een familiebedrijf kan de bedrijfsopvolger op een gegeven moment het stokje erbij neerleggen. De bedrijfsopvolger kan letterlijk moe zijn van het leiden van een familiebedrijf. De bedrijfsopvolger kan ‘the feeling’ met het familiebedrijf missen en daardoor zal het bedrijf slechter presteren. In zo’n gevoel zal het een opluchting geven als de bedrijfsopvolger stopt met het familiebedrijf en dat hij nu eindelijk vrijheid heeft doordat hij of zij de verantwoordelijkheid van het bedrijf niet meer hoeft te dragen.

Benieuwd hoe wij jouw (familie)bedrijf succesvol kunnen begeleiden bij een overdracht? Neem voor meer informatie contact op met één van onze adviseurs.

[1] Onderzoek: Strategieverandering na generatiewisseling in familiebedrijven, Erasmus Centre For Family Business in samenwerking met BDO en Rabobank (8 mei 2019)

Neem direct contact op