Rendementsverbetering binnen het familiebedrijf

Wanneer heb je een goed resultaat behaald? De antwoorden die  op deze vraag worden gegeven wijken erg van elkaar af….

Hieronder geef ik een paar voorbeelden.

Je hebt een goed resultaat behaald als:

  • Het beter is dan vorig jaar
  • Het ongeveer gelijk is aan vorig jaar
  • Het resultaat positief is
  • Het gelijk is aan het gemiddelde resultaat van branchegenoten
  • Het beter is dan gemiddeld
  • Je de maximale winst hebt behaald met je beschikbare capaciteit….

Ongetwijfeld zijn er nog meer meningen over een goed resultaat. Het valt dan ook niet mee om het enige juiste antwoord aan te wijzen. Toch is het zeker belangrijk om je als ondernemer eens met je volle bewustzijn bezig te houden met resultaatontwikkeling. Dit geldt ook zeker voor het familiebedrijf. Kleine verbeteringen kunnen namelijk grote invloed hebben op de verbetering van het rendement!

Waar moet je beginnen? Allereerst door het verkrijgen van inzicht Weet je bijvoorbeeld hoeveel het bedrijf per werkbare dag kost? Weet je hoeveel omzet je kunt behalen als je de beschikbare capaciteit maximaal benut? Wat is de kostprijs per uur? Hoeveel uren per dag zijn mensen productief? Wat is de toegevoegde waarde per omzetcategorie? Hoeveel levert een extra medewerker of machine op?

Als je op bovenstaande vragen het juiste antwoord weet, kan het niet anders of je wordt als ondernemer geprikkeld. De vraag die dan naar boven komt is: Hoe kan het beter?

Bij rendementsverbetering denken we vaak aan kostenbesparingen. Hier moet je ook zeker aandacht aan schenken. Het effect wat je ermee kunt bereiken is echter maar beperkt. Het vergroten van je opbrengsten biedt meer perspectief.

Wij helpen graag familiebedrijven om dit concreet te maken. We verschaffen inzicht, maken bewust, én bedenken samen met jou de actiepunten om daadwerkelijk het verschil te maken. Hier blijft het echter niet bij. Na het opstellen van een analyse en een jaarplan gaan we meten wat de werkelijke resultaten zijn. Als het resultaat afwijkt willen we weten hoe dit komt. Zo blijven we leren en continu werken aan verbetering. We doen dit uiteraard met respect voor mensen en relaties. Samenwerken aan verbetering geeft energie en voldoening!

Benieuwd hoe wij dit doen? Neem deel aan onze training of maak vrijblijvend een afspraak. We vertellen er graag meer over!

 

 

 

 

 

 

 

 

Neem direct contact op