Hoe weet je dat jouw voorcalculatie goed is?

Voordat je aan een opdracht begint en een offerte voor de klant gaat maken, bepaal je je uurtarief en maak je een inschatting van de uren die je aan de opdracht verwacht te besteden.

Stel: je uurtarief is € 50 per uur en je verwacht ongeveer 10 uur aan de opdracht te besteden. De verkoopprijs is dan € 500.

In deze situatie bepaal je de verkoopprijs op basis van 2 onderdelen, de benodigde uren en het uurtarief. Je kunt dan ook op beide onderdelen een verkeerde inschatting maken. Daarom 2 tips.

Tip 1: zorg voor een goede inschatting van je uren. Door de ervaring die je opbouwt, weet je hoelang je ergens mee bezig bent. Ook een urenregistratie kan hierbij helpen. Je kunt dan namelijk later altijd nog inzien hoeveel tijd iets heeft gekost. Daarnaast maakt een urenregistratie het mogelijk om na afloop van het project snel een nacalculatie uit te voeren.

Tip 2: zorg voor een goed uurtarief. Bij een te laag uurtarief is het gevolg dat je kosten niet gedekt worden en er geen winst voor jou als ondernemer overblijft. Maak daarom per jaar een inschatting van je kosten en bepaal hoeveel je wilt verdienen. Vervolgens bepaal je hoeveel uren je per jaar kunt factureren. Ten slotte deel je de kosten en winstdoelstelling door het aantal uren en heb je je uurtarief bepaald.

Deze tips lijken wellicht eenvoudig, maar de praktijk is vaak weerbarstiger dan de theorie. Vind je het fijn als iemand met je meedenkt? Neem gerust contact met ons op!

Gerelateerde dienst