Hoe bepaal jij je kostprijs voor het nieuwe jaar?

Aan het einde van het jaar is het verstandig om een begroting te maken voor het nieuwe jaar. Een begroting zorgt er namelijk voor dat je een doel voor ogen hebt en je hierop kan sturen (zie vorige blog).

Om een goede begroting te kunnen maken is het noodzakelijk om je kostprijs te bepalen. Pas als je weet wat je kostprijs is kun je namelijk een goede omzetdoelstelling vaststellen. Let op, vele kleintjes kunnen hierbij een groot verschil maken!

De kostprijs bereken je per eenheid. Dit is afhankelijk van het type bedrijf wat je hebt. Zo kun je de kostprijs per uur berekenen als je omzet afhankelijk is van gewerkte uren. Als je veel orders verwerkt dan is het interessant om te weten wat de kostprijs van een transactie is. Uiteraard zijn er naast uren en transacties nog meer eenheden denkbaar.

Ben je benieuwd of de kostprijsberekeningen in jouw (familie)bedrijf nog actueel zijn? Neem gerust contact met ons op zodat wij hierin kunnen meedenken! Wij gaan voor meer winst voor het (familie)bedrijf!

Gerelateerde dienst