Financiering van het familiebedrijf binnen de familie

Bij een bedrijfsopvolging binnen de familie komt het vaak voor dat de oud-eigenaar de overname of de onderneming (gedeeltelijk) financiert. Voor zowel de onderneming als de oud-eigenaar is dit interessant. De financier behaalt namelijk een hoger rendement op zijn geld dan wanneer het geld op een spaarrekening zonder rente staat. De opvolger betaalt vaak een lagere rente dan wanneer de lening afgesloten zou zijn bij een externe financier. 

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de voordelen is het wel noodzakelijk dat deze financiering goed wordt geregeld. Als er namelijk in de toekomst calamiteiten ontstaan is het erg fijn als de voorwaarden voor de verstrekte financiering goed zijn vastgelegd in een overeenkomst. Deze leningsovereenkomst moet dan uiteraard verder gaan dan het vastleggen van de rente en de looptijd.  Denk hierbij ook aan een goed aflossingsschema, zekerheden, dividendbeleid, enz. 

Een duidelijke en complete overeenkomst kan je veel gedoe besparen met de Belastingdienst. Daarbij kan het ook discussies voorkomen met overige erfgenamen als de vordering van de oud-eigenaar vererft bij overlijden. Verder is het vaak makkelijker om aan de voorkant zekerheden te geven aan de familie-financier dan wanneer er achteraf nog wat geregeld moet worden. 

Gerelateerde diensten