Familiebedrijven in de coronacrisis

Uit onderzoek (RSM-Nyenrode Familiebedrijven onderzoekspanel d.d. 9 april 2020) blijkt dat  familiebedrijven die in 2019 winst hebben gemaakt, geen winst of zelfs verlies verwachten te maken over heel 2020.

Uit datzelfde onderzoek blijkt ook dat familiebedrijven er alles aan willen doen om hun personeel te behouden en dat zij optimistisch zijn over de toekomst. Verder is het opmerkelijk dat familiebedrijven liever interen op het eigen vermogen dan dat zij personeel moeten ontslaan. Het aantal familiebedrijven dat wél minder personeel overweegt, denkt vooral aan het niet verlengen van tijdelijke contracten.

Familiebedrijven hebben over het algemeen een langetermijnvisie. Tevens bleek uit het onderzoek dat 80% van de familiebedrijven optimistisch is over de toekomst. Omdat zij voorzien dat het na de coronacrisis weer beter zal gaan, teren ze liever in op het eigen vermogen dan dat zij het met moeite verworven personeel ontslaan. Na de crisis hebben ze personeel weer keihard nodig.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de coronacrisis aanleiding vormt voor directeuren van het familiebedrijf om na te denken over hun eigen toekomstige rol. Veel familiebedrijven zijn namelijk afhankelijk van een paar personen. Een van de aanbevelingen uit het onderzoek is dan ook dat het belangrijk is voor de bedrijfsoverdrager de voortzetting van het bedrijf bij een noodsituatie te bespreken met zijn directe gezins- of familieleden. Het is daarbij goed om ook te kijken naar het testament.

Familiebedrijven zijn redelijk tevreden over de steunmaatregelen van de overheid. Een van de suggesties die de familiebedrijven hebben gedaan is dat de overheid net als de omliggende landen 100% garant moet staan richting banken.

Het is belangrijk om in de coronacrisis de betrokkenheid binnen het familiebedrijf vast te houden.  Dat betekent dat de problemen die door de crisis ontstaan ook in overleg met de familie moeten worden opgelost. Verder is het belangrijk, gezien de verschillende rollen binnen het familiebedrijf, dat de betrokkenen voldoende geïnformeerd moeten worden over de wijze waarop de gevolgen van de coronacrisis binnen het familiebedrijf worden beheert.

Benieuwd naar wat wij voor u kunnen betekenen voor wat betreft de toekomst van uw bedrijf? Neem voor meer informatie contact op met één van onze adviseurs.

Mr. Jan Matthijs Evertsen

 

Neem direct contact op